Alle kan publisere seg selv i dag. Avhengigheten av tradisjonelle medier har ikke vært mindre på 250 år. Men det er verdt å merke seg: Ikke still lavere krav til det du publiserer selv, enn det pressen gjør. 

Adresseavisens Terje Eidsvåg er kritiker og aviskommentator. En av de beste. Jobben hans er å stille kritiske spørsmål, tenke gjennom svarene og skrive ut en mening ut fra det. Vi har blitt vant til å stole på Terje. Hans mening er alltid relevant, og han er etterrettelig.

Åge Aleksandersen er artist. Jobben hans er å lage musikk, reise rundt og underholde. For å kunne gjennomføre den jobben, har han vært avhengig av media. Det er han ikke lenger – han har flere venner på Facebook enn Adresseavisen har abonnenter. Artisten har sin egen kanal, rett til målgruppa. En formidabel målgruppe – Åge er en av landets mest populære artister.

Så gikk det sånn, at Terje Eidsvåg stilte kritiske spørsmål om Åge Aleksandersen – riktignok muligens i litt for stor grad til seg selv og i litt for liten grad til dem som faktisk hadde snakket med artisten – før han skrev sin mening: Han som oppfattes som Trønderrockens far, riktig eller ei, er fraværende i debatt nummer to på kort tid om kulturlivet i Nord-Trøndelag. Det burde han ikke være, mente Eidsvåg.

Artisten likte ikke skribentens mening. Aviskommentatoren hadde basert meningen sin på faktafeil denne gangen, syntes han, og ga Eidsvåg en bredside på sin egen Facebook-side, før han oppfordret til å like og dele.

Sånn er det blitt. Artisten Åge Aleksandersen er ikke lenger avhengig av å få Adresseavisen til å rette opp det han mener er feil. Han har mange flere som følger seg på Facebook enn Adresseavisen har abonnenter, og kan snakke direkte med sin egen målgruppe. Det gjorde han til gangs, til massiv respons. Den opprinnelige debatten forsvant, til fordel for meninger om ferietid.

I 2015 består verden av 7 milliarder redaktører (flere for hver dag!) Enhver har muligheten til å publisere det hen vil når som helst, til en endeløs rekke lesere.

Det gjelder privatpersoner, det gjelder børsnoterte selskaper og offentlige virksomheter. Alle har mulighet til å fortelle omverden om sin oppfatning. Enten det gjelder ren kommers, eller å korrigere det man mener er en feil begått av pressen.

I et åpent samfunn må det være bra.

Så må man spørre seg: Er det en klok strategi å agere journalist, redaktør og desk på egen kjøl?

Du skal i hvert fall tenke deg nøye om, og passe på å oppføre deg skikkelig selv når du skal imøtegå. Å gå til frontalangrep på en journalist som gjør jobben sin, og oppfordre andre til å følge fingeren, kan neppe karakteriseres som å oppføre seg skikkelig. Det er fremdeles sånn at folkeskikk teller. Det ble mye støy og dårlig stemning på Åges Facebook-side. Den har han ryddet i. Det er klokt.

For den som vil dra nytte av kanaler rettet direkte mot egne målgrupper, kan dette være en nyttig påminnelse om en god tommelfingerregel: Klarer du ikke lage godt innhold, skal du heller la være. Nyttepotensialet er stort om du gjør det riktig. Potensialet for tidkrevende rydding og opprettingsarbeid tilsvarende stort om du gjør det feil.

For Adresseavisen og andre nyhetshus er det uvant at de ikke har enerett, eller er like nødvendige for, offentlige debatter, kommentarer eller forhåndsomtale. Men de skal ikke være redde. Gode korrigeringer er bra, og kan hjelpe dem til å være det vi faktisk har behov for: En uavhengig og kritisk stemme, som vi med sikkerhet vet er etterrettelig. Det klarer vi oss ikke uten.

One Comment

  • Terje Eidsvåg sier:

    Mye interessant her. Litt uvant for en kommentator å bli kommentert, men det har vi/jeg jo godt av, på samme måte som jeg mener det er veldig bra for mediekritikk og demokrati at debatt og reaksjoner ikke trenger foregå på de tradisjonelle medienes premisser. Har et annet syn enn bloggen på ett punkt, knyttet til Åges oppfattelse av «faktafeil» og grunnen til at jeg mener feriesporet er et blindspor. Har skrevet litt om det i en Facebook-tråd som svar til spørsmål fra Nils Heldal idag. Har ikke tid til å gjenta her nå, men mulig jeg kommer tilbake til noe av det i et annet medium.

    Terje Eidsvåg

Leave a Reply

Hva kan vi gjøre for deg? Ta kontakt!