Menn som hater kvinner

Kronikk av vår egen trainee, først publisert i Bergens Tidende, 10.10.16 

 

Retorikkens formål er å påvirke holdninger. Når den potensielle lederen for verdens fremste supermakt bruker kvinneforakt og overgrep som retoriske virkemidler, bør vi se oss i speilet og spørre hva som er tålelig retorikk.

Valgkampdebatten natt til i dag startet med konfrontasjon og endte med frustrasjon. Donald Trump måtte svare for sine uttalelser om kvinner, noe han egentlig ikke gjorde. Hillary Clinton måtte svare for sine lekkede e-poster, noe hun egentlig ikke gjorde. Dette synes å være et gjennomgående tema i debatten: få inn flest mulig slag under beltestedet mot den andre før man kan i det hele tatt snakke om politikk. Det kan for så vidt være underholdende, og i seg selv nokså harmløst. Derimot er det grunn til å bekymre seg når kvinnefiendtlig retorikk får bli en sentral del av debatten.

Når Trumps forsvarstale mot den famøse mannsgrisvideoen får ende opp i en usammenhengende monolog om hvor farlig verden er blitt må vi si stopp . Det er alvorlig at overgrep mot kvinner blir brukt som en retorisk planke for å vandre videre over til det Trump anser å være viktigere tema. Trump avfeier uttalelsene som ”locker-room talk” – garderobesnakk. Det antyder at denne måten å snakke på er helt normalt. Sånn snakker alle gutter og menn seg i mellom når de tror ingen hører på. Den typen retorikk er ikke bare kvinnefiendtlig, den er også urettferdig mot menn. Slike retoriske grep forteller oss at de fleste menn har denne holdningen ovenfor kvinner. Det tror jeg ikke de har.

På et tidspunkt blir Clinton spurt hva hun mener om Trumps uttalelser. Som den retorikeren hun er forteller hun den lange historien om Donald Trump; mannen som hater kvinner. Hun forteller at dette er ikke nytt, og at det heller ikke er overraskende. Trump svarer med å anklage Clinton for å være like kvinnefiendtlig. Hun er, sammen med sin mann, ansvarlig for overgrep mot fire kvinner, i følge Trump. Disse kvinnene hadde han med seg i studio. Dette er et kraftfullt retorisk grep. Ved å gi et ansikt til ofrene blir de vanskelige å overse. Men det er også vanskelig å overse at disse kvinnene raskt bare blir brikker i et retorisk spill. Er det greit?

Og Trump er ikke alene. Vi har sett det her hjemme også. Senest i forrige uke, da debatten raste rundt Mannegruppa Ottar på Facebook. En gruppe der menn fritt deler blant annet sjåvinistiske vitser og hevnporno uten innblanding og sensur.

Jeg ser, både her hjemme og i retorikken Tafse-Trump får benytte i debattene, tendens jeg ikke vil se i det samfunnet jeg lever i. Å tillate denne typen retorikk er et skritt på vei mot å tillate denne typen holdninger. Det er farlig når prat beveger seg over til å bli forakt. Forakt for kvinner. Retorikken i nattens debatt gir oss et frampek på hva som er i vente med Tafse-Trump i det ovale kontor.

Donald Trump bør ikke avfeies som en tulling, men tas på alvor som en mann som hater kvinner. Det tror jeg egentlig han er nokså alene om. Men hvis vi stadig skal akseptere mer av denne typen retorikk, er det ikke sikkert han blir det så lenge.

 

http://www.bt.no/btmeninger/debatt/Menn-som-hater-kvinner-324561b.html

Leave a Reply

Hva kan vi gjøre for deg? Ta kontakt!